Iedereen traint met een bepaald doel. Voor de één is dat afvallen of aankomen. Voor de ander is dat een uur in de week lekker bewegen. Weer een ander wil grenzen opzoeken. En misschien ben jij wel iemand die traint om beter te worden in een andere sport. Allemaal helemaal prima en we helpen je maar wat graag om dit doel te bereiken.
 
Maar misschien ben je je nog niet bewust waar je voor traint. Dat is geen ramp, maar zorg dat je dit wel helder krijgt. Het kan namelijk heel demotiverend zijn om te trainen met een bepaald doel in je hoofd en dit na jaren hard werk nog niet bereikt te hebben. Herken jij je hier in? Stop dan vooral niet! Want dan weet je zeker dat je je doel niet gaat halen.
 
Wat moet je wel doen? Stel jezelf om te beginnen eens de volgende vragen:
 
  • Wat is mijn doel?
  • Hoe ziet mijn huidige programma (voeding en training) er uit?
  • Is mijn doel haalbaar met dit programma?
  • Ben ik tevreden met de progressie die ik maak?
  • Moet ik wat veranderen?
 
Als je doel helder is en je maakt progressie met je huidige programma, ga dan door zoals je bezig bent. Vooruitgang is vooruitgang. Gaat het niet snel genoeg? Overleg eens met je coach of het eventueel zinvol en mogelijk is om wat te veranderen. Spoiler: vaak hoeft dit niet. Je wil niet een winnend recept veranderen en vervolgens je progressie saboteren.
 
Als je een doel hebt en je maakt helemaal geen progressie, dan kan er iets mis zijn met je training of voeding.
Factoren als werk, stress en slaap spelen ook een rol, dus vlak deze niet uit.
Maar laten we, om te zorgen dat dit artikel geen boek wordt, zeggen dat het aan je trainingsfrequentie ligt. Je traint te weinig of juist te vaak. Te weinig trainen is een veel voorkomende oorzaak van tegenvallende progressie. We hebben allemaal een druk leven en niet iedereen wil tijd maken om vaker naar de box te komen. Dat is een kwestie van prioriteiten. Kijk eens kritisch naar je planning en dikke kans dat er ruimte is voor training. Wil je of kun je dit niet? Zorg dan in ieder geval, om teleurstellingen te voorkomen, dat je doel hiermee in lijn is.
Als het je doel is om een pull-up te kunnen en je bent gemiddeld één keer per week in de box te vinden , dan is je doel onrealistisch.
En jazeker… teveel trainen kan ook nog. Deze valkuil vallen meer mensen in dan je denkt. Je moet je lichaam genoeg “prikkelen” om aanpassing te bewerkstelligen, maar je moet je lichaam dan ook voldoende tijd geven om dit voor elkaar te krijgen. Doe je dit niet, dan ben je alleen maar roofbouw op jezelf aan het plegen.
 
Om een lang verhaal kort te maken: Denk eens na over je doel. Is deze realistisch? Analyseer vervolgens of je huidige trainings -of voedingsprogramma bij dit doel past. Plan en onderneem actie om je doel te halen… OF… stel deze bij. Het team van Reset helpt je hier graag bij.